Jak poukładać w szafkach w kuchni? – po pierwsze strefa przechowywania
Aby odpowiedzieć na pytanie jak poukładać w szafkach w kuchni, w pierwszej kolejności należy przyjrzeć się projektowi pomieszczenia. Jak zaaranżować przestrzeń kuchenną by była dobrze zorganizowana i funkcjonalna? Każdy architekt i projektant wnętrz odpowie jednym głosem – zgodnie ze złotą zasadą trójkąta roboczego. Trójkąt roboczy to nic innego, jak układ kluczowych urządzeń kuchennych, znajdujących się na jego wierzchołkach. Dzięki prawidłowemu ulokowaniu zlewu kuchennego, płyty grzewczej lub piekarnika i lodówki pomieszczenie jest ergonomiczne. Oznacza to, że wszystko, co niezbędne podczas gotowania znajduje się pod ręką, a praca w kuchni przebiega sprawnie i wygodnie. Co ważne, złota zasada trójkąta roboczego usprawnia pracę w każdej przestrzeni- czy to kuchni nowoczesnej, tradycyjnej, kuchni w kształcie litery L lub jednorzędowych.
Trójkąt roboczy dzieli kuchnię na pięć funkcjonalnych stref. Wyróżnia się strefę zmywania, reprezentowaną przez zlewozmywak, zmywarkę oraz kosze do segregacji odpadów. Strefa przygotowywania czyli powierzchnia robocza w postaci blatu kuchennego, na którym kroimy, siekamy, trzemy… przygotowując poszczególne składniki potraw. Następnie obszar gotowania – z piekarnikiem, lub płytą grzewczą na czele. Przestrzeń dedykowana zapasom oparta na lodówce, zamrażarce i spiżarce, jeśli znajduje się w kuchni. Listę tę zamyka strefa przechowywania, którą uosabiają szafki kuchenne, szafy typu cargo, pojemne szuflady i otwarte półki.
Sięgnij również po artykuł „Trójkąt roboczy w kuchni – złota zasada funkcjonalności”
Od organizacji strefy przechowywania, czyli przemyślanego układu szafek i szuflad, zależy komfort pracy w kuchni. Niewątpliwie przechowywanie powinniśmy zaplanować w taki sposób, by dostęp do poszczególnych elementów kuchennego wyposażenia dla wszystkich domowników był maksymalnie łatwy i wygodny. Aby poruszanie się po kuchni przebiegało płynnie warto, by pojemne szafki kuchenne i szuflady, wyposażone w organizery, znalazły się w każdej ze stref kuchennych i służyły swoją zawartością w poszczególnych czynnościach. Choć trójkąt roboczy to idealny przepis na ergonomię w kuchni o każdym układzie i stylistyce, to warto znać kilka wskazówek dotyczących nietypowego aranżu.
Niewątpliwie jednym z nich jest kuchnia z oknem po środku, gdy układ mebli kuchennych jest dwurzędowy. Gdy w takiej kuchni pod oknem znajdują się szafki kuchenne, dla podniesienia wygody układu warto postawić na głębokie szuflady, zamiast typowych szafek z drzwiczkami. Pozwoli to zaoszczędzić przestrzeń i ułatwi krzątanie się w kuchni kilku domowników naraz. Całą masą pomysłów na aranżację kuchni z oknem pośrodku podzieliliśmy się w artykule „Kuchnia z oknem pośrodku to Twoje marzenie? – pomożemy je zrealizować!”, do lektury którego zachęcamy. Natomiast w kuchniach w kuchniach w kształcie litery U, L i G, gdzie szafki znajdują się w rogach, warto postawić na sprytne systemy do przechowywania. Wśród nich dominują obrotowe półki i wysuwne systemy typu magic corner, które ułatwią sięganie po schowane w nich akcesoria kuchenne i małe urządzenia AGD.
Dobrze zorganizowana kuchnia – co gdzie przechowywać?
Odpowiadając sobie na pytanie – jak poukładać w szafkach w kuchni, warto akcesoria kuchenne podzielić na grupy. Każda z nich znajdzie odrębne miejsce w dobrze zorganizowanej kuchni. Projekty nowoczesnych kuchni obfitują w szereg pomysłów na przechowywanie sztućców, naczyń kuchennych, dekoracyjnej zastawy, garnków, czy mniejszych sprzętów AGD. Paleta możliwości jest bardzo szeroka, poznajmy rozwiązania dla poszczególnych rodzajów rzeczy w kuchni.
Sztućce i przybory kuchenne
Często używane sztućce typu łyżki, widelce, noże, łyżeczki czy chińskie pałeczki oraz przybory kuchenne, po które sięgamy podczas gotowania, powinniśmy przechowywać w płytkich szufladach. Te zazwyczaj ulokowane są bezpośrednio pod blatem roboczym, w formie odrębnych szuflad z frontem. Bądź też stanowią składową szafki w formie większej szuflady. Wówczas znajdują się w szafce dwie pionowe, zróżnicowane wysokością szuflady. Górna jest płytsza, przeznaczona na sztućce, a tuż pod nią ulokowana jest głębsza na akcesoria kuchenne. W tej dolnej powinniśmy umieścić te elementy kuchenne, po które sięgamy nieco rzadziej – np. łopatki kuchenne, trzepaczki, sitka, łyżki cedzakowe, chochle itp.
Jeśli dolna szuflada jest wyższa to idealnie sprawdzi się w roli miejsca dla garnków i naczyń kuchennych. Bez wątpienia utrzymanie porządku wewnątrz szafki ułatwi wyposażenie szuflad w drewniane organizery, które oprócz roli praktycznej, dodadzą kuchni wrażenia luksusu. Podobnie jak w kuchni Eleganza, w stylistyce glamour. Podobne role – funkcjonalną i dekoracyjną spełni system oświetleniowy wnętrza szuflady, który uruchamia się przy jej otwarciu. Oświetla jej zawartość, dodając Eleganzie szykowanego charakteru.
Organizery wewnątrz szuflad, wykonane z naturalnego drewna choć niezwykle gustowne, mogą wiązać się z większym kosztem. Niewątpliwie równie funkcjonalne i na każdą kieszeń będą te z aluminium czy najwyższej jakości tworzyw. Wyposażenie w nie szuflad pozwoli na dogodne rozmieszczenie sztućców i innych przyborów kuchennych. Niewątpliwie warto zastanowić się także nad materiałem, jakim wyłożone zostanie dno szuflad. Mogą to być maty antypoślizgowe, utrzymujące sztućce i akcesoria na swoim miejscu, zapobiegając ich przesuwaniu się podczas otwierania szuflady. Niemniej jednak można zastosować również ozdobne, sygnowane obicia, które staną się urzekającym dopełnieniem aranżacji kuchni. Taki zabieg zastosowano w szufladach nowoczesnej kuchni Fenice, podnosząc poziom praktyczności jej projektu.
Obejrzyj z bliska funkcjonalne rozwiązania w jakie wyposażono kuchnię Fenice
Jak poukładać w szafkach w kuchni naczynia do serwowania?
Dla naczyń do serwowania typu talerze płytkie i głębokie, misy, salaterki, kubki czy szklanki doskonale uporządkowanym miejscem będą górne szafki w zabudowie meblowej. Pamiętajmy jednak, by szafki nie były ulokowane zbyt wysoko, aby sięganie po ich zawartość nie wymagało od domowników nadmiernego wysiłku. Przechowywanie porcelany i szkła w wiszących szafkach kuchennych pozwala również trzymać je poza zasięgiem małych członków rodziny.
Niewątpliwie sposobem na to by pomiędzy talerzami zapanował ład jest zastosowanie stojaków. Tego typu elementy do kuchni idealnie wkomponują się zarówno w szafkę wiszącą, jak i dolną szufladę, utrzymując porządek wśród talerzy. Dostępne są również specjalne uchwyty na talerze, o zróżnicowanej średnicy – odpowiednio dla talerzy głębokich, dużych i deserowych. Bez wątpienia stoją na straży porządku i pozwalając także bezpiecznie przenieść większą ilość naczyń za jednym razem. Można je umieścić w szufladzie dolnej, lub na otwartych półkach kuchennych. Bez wątpienia strefa przechowywania tego typu naczyń powinna być zlokalizowana w pobliżu blatu kuchennego, by można było sprawnie je na nim odłożyć.
Drobny sprzęt AGD oraz garnki i patelnie znajdą w kuchni swoje miejsce
W dolnej części zabudowy meblowej kuchni zazwyczaj przechowujemy cięższe garnki, pokrywki do ich oraz patelnie i rondle. W dolnej części rogów kuchni warto przewidzieć także szafki narożne, które jako jedne z najbardziej pojemnych, pełnią rolę strategiczną. Tutaj swoje miejsce znajdą garnki i patelnie oraz urządzenia gospodarstwa domowego, o niewielkich wymiarach, tzw. małe AGD. Do niedawna szafki zlokalizowane w rogach kuchni uważano za problematyczne, ponieważ trudno było sięgnąć po naczynia czy inne elementy schowane w głębi. Dziś, szeroko dostępne na rynku systemy usprawniające ich pracę, sprawiają, że tego typu zakamarki cieszą się dużym uznaniem.
Więc jak poukładać w szafkach w kuchni narożnej? Nic łatwiejszego. Aby w tej części kuchni zachować porządek można sięgnąć po wysuwane półki obrotowe. Dzięki temu, że dostępne są w szerokiej palecie kształtów, w szafce narożnej można przechowywać elementy do kuchni o różnych formach i wymiarach, zyskując łatwy do nich dostęp. Ponieważ ich standardowy udźwig to 20-25 kg, z powodzeniem przechowają nieco cięższe akcesoria. Powłoka antypoślizgowa, jaką są wyłożone, zabezpiecza składowane naczynia i sprzęty przed przesuwaniem się podczas wysuwu.
Poznaj szeroką paletę pomysłów na przechowywanie w szafkach narożnych
W szerokiej ofercie rozwiązań narożnych warto zwrócić uwagę również na systemy obrotowe oparte na obrotnicach zintegrowanych z frontem meblowym. Obracają się w nich półki z frontem, a nie jak w standardowym rozwiązaniu – po otwarciu drzwiczek obracamy półki manualnie. Dodatkowo, ponieważ wysokość górnej półki można dowolnie regulować, dolna półka z łatwością pomieści akcesoria o większych gabarytach, jak np. małe AGD. Tego typu funkcjonalne rozwiązania do kuchni małej umożliwiają bardzo szybki dostęp do zawartości narożnych szafek i maksymalne wykorzystanie przestrzeni do przechowywania.
Pamiętając o wygodzie, w przypadku szuflad, gdzie również możemy poukładać garnki, pokrywki do nich oraz patelnie warto rozważyć rozwiązania związane z ich łatwym otwieraniem i zamykaniem. Bezuchwytowy sposób otwierania, dodatkowy wsparty elektrycznie będzie jednym z najbardziej funkcjonalnych. Wystarczy we front szuflady lekko stuknąć kolanem, by szuflada się wysunęła. Niewątpliwie może to okazać się przydatne szczególnie, gdy mamy brudne ręce.
Noże do krojenia – niekoniecznie w szufladzie
Noże do krojenia możemy poukładać w szafkach w kuchni wraz z innymi sztućcami. Jednak bardziej komfortowym jest mieć je tuż pod ręką, bez konieczności otwierania szuflady i wyszukiwania spośród innych elementów kuchennych. Jednym z rozwiązań są popularne stojaki nablatowe, posiadające wloty na trzy do pięciu noży, dedykowanych do krojenia poszczególnych produktów. Jest to praktyczne rozwiązanie w kuchni o sporym blacie roboczym. W małej kuchni, gdzie każdy centymetr dostępnej przestrzeni jest na wagę złota, stojący stojak z nożami niewątpliwie będzie zawadzał.
Zwolennicy DIY (ang. do it yourself), czyli rozwiązań domowej roboty, chętnie sięgają także po listwę magnetyczną. Zamontowana tuż nad blatem roboczym pozwala szybko sięgnąć po wiszące na niej noże. Nie jest to jednak rozwiązanie zbyt bezpieczne, szczególnie gdy w domu są dzieci, uwielbiające kulinarne eksperymenty. W przeciwieństwie do listew magnetycznych z zawieszonymi ostrzami, drewniane wkłady na noże, w formie nie tylko wyposażenia szuflady, ale i przesuwnych nastawek nadblatowych są całkowicie bezpieczne. Warto po nie sięgnąć, ponieważ porządkują przestrzeń z ostrymi akcesoriami.
Polecamy artykuł: Otwarta kuchnia z wyspą – kiedy sięgnąć po takie rozwiązanie?
Współczesne projekty nowoczesnych kuchni dają szerokie pole działania w zakresie ergonomii poruszania się w kuchni oraz wygody korzystania z jej rozwiązań. W dobie, kiedy coraz bardziej popularne stają się kuchnie z wyspą, warto przyjrzeć się systemom przechowywania przeznaczonym do tego typu aranżacji. Spójrzmy na kuchnię Valentia, która dzięki odpowiedniemu oświetleniu oraz przeszklonym witrynom, zyskała klimat prawdziwie industrialnego wnętrza. Surową formę spieku kwarcowego, przypominającego naturalną skałę ocieplają drewniane akcenty – dekoracyjne i funkcjonalne jednocześnie. Bez wątpienia na uwagę zasługuje wtopiona w blat wyspy kuchennej wnęka z przesuwnymi, dębowymi organizerami. Z powodzeniem poukładamy tutaj talerze, noże do krojenia i inne kuchenne akcesoria, w specjalnie zaprojektowanych polach odkładczych. Bez wątpienia znajdzie się również miejsce na aromatyczne, świeże zioła. Niewątpliwie możliwość przekładania drewnianych organizerów w dowolne miejsce pozwala kreować przestrzeń kuchni według własnych upodobań, a także bieżących potrzeb.
Folia spożywcza i aluminiowa – gdzie schować?
Szukając praktycznych sposobów, jak poukładać w szafkach w kuchni nie można zapomnieć o przyborach kuchennych typu folia spożywcza i aluminiowa. Dlatego, że sięgamy po nie w kuchni bardzo często. Ponieważ folia spożywcza stanowi idealną barierę dla zapachów i cieczy, chętnie korzystamy z niej przy pakowaniu produktów spożywczych, chcąc przechować je w lodówce czy zamrażarce. W odróżnieniu od folii spożywczej, folia aluminiowa świetnie znosi wysokie temperatury. Dlatego nierzadko stosujemy ją piekąc ryby, mięso czy warzywa w piekarniku. Gdzie więc trzymać je by zawsze były pod ręką, a pozyskanie ich odpowiedniego fragmentu było szybkie i bezproblemowe? Otóż najkorzystniej przechowywać je w szufladzie płytkiej, wyposażonej w dedykowany podwójny obcinak do foli – osobny element tnący dla spożywczej i osobny dla aluminiowej, w ramach jednego urządzenia. Elementy kuchenne do szafek tego typu porządkują przestrzeń kuchni, sprawiając że nawet najbardziej prozaiczna czynność, związana z gotowaniem jest przyjemnością.
Jak poukładać w szafkach w kuchni ze szklanymi frontami?
Szklane fronty w kuchni to niezwykle dekoracyjny element, który nada charakteru zarówno małym, jak i dużym powierzchniom kuchennym. Nowoczesnym kuchniom, gdzie zabudowa meblowa jest wysoka po sam sufit, szklane fronty dodają lekkości i finezji. W kuchniach tradycyjnych natomiast, szklane fronty meblowe z dekoracyjnymi szprosami to element konieczny pośród wielu klasycznych zdobień, charakterystycznych dla stylistyki nawiązującej do dawnych epok. Spójrzmy na tradycyjną kuchnię Bristol, której projekt urzeka kunsztownymi pilastrami, frezami i dekoracyjnymi szprosami, subtelnie dzielącymi szklane fronty.
Rodzi się jednak pytanie jak poukładać w szafkach w kuchni o frontach, za którymi wszytko widać? Otóż gama dostępnych rozwiązań dla szklanych frontów jest tak szeroka, że nie musimy się decydować już jedynie na przeźroczyste szkło. Zamiast frontów z całkowicie przeziernego szkła można sięgnąć po szkło przydymione o ciemnej barwie lub szkło mleczne, które tylko w części eksponują to co za nimi. Elementem zarówno praktycznym, jak i estetycznym w projektach nowoczesnych kuchni są także fronty ze szkła zdobionego. Taki zabieg zastosowano w górnych szafkach kuchennych loftowej kuchni Industria. Szklane fronty zdobią tutaj pionowe linie, które dodają szyku i elegancji.
Obejrzyj film prezentujący piękno kuchni Industria wraz ze szklanymi frontami szafek
Klienci marki Halupczok, którzy wybrali szklane fronty meblowe podpowiadają jak poukładać w szafkach w kuchni. Na uwagę zasługuje kuchnia w podpoznańskim domu otoczonym lasem, dla której inspiracją była kolekcja mebli Marsala. To z projektu tej kuchni zaczerpnięto podświetloną witrynę z wielkoformatowego szkła w formie frontów meblowych. Co się za nimi znalazło? Z pewnością uwagę przykuwa dekoracyjna porcelana, będąca ulubioną kolekcją filiżanek domowników. Ale także inne porcelanowe naczynia kuchenne o ciekawych kształtach i wzorach.
Bez wątpienia tego typu witryna to idealna przestrzeń do wyeksponowania pięknych przedmiotów kuchennych, jak patery do ciast, imbryki i talerze. Doskonale podkreśli także piękno dekoracji w postaci ozdobnych figurek czy ramek z pamiątkowymi fotografiami. Specjalne uchwyty na kieliszki i wyżłobienia w drewnie na butelki z ulubionymi trunkami z pewnością ułatwią przechowywanie i utrzymanie porządku wewnątrz przeszklonej szafy. Pamiętajmy bowiem, że przechowywanie szkła w szafkach zamkniętych chroni je przed potrąceniem i uszkodzeniem. Szczególnie, że szklane naczynia w kuchni to nie tylko kieliszki czy filiżanki, ale również kryształowe cukierniczki, dekoracyjne pojemniki na makron czy przyprawy. Dodatkowo ukryte szuflady pomagają poukładać w szafkach w kuchni z przeszklonymi frontami.
Współczesne spiżarnie jako idealne miejsce do przechowywania
Rolę spiżarni pełnią współcześnie wysokie szafy kuchenne. Stanowią doskonale rozwiązanie dla kuchni, w których brakuje miejsca na wydzielenie osobnej spiżarki. Jak przechowywać w szafkach w kuchni tego typu? Efektywnie! Niewątpliwie do przechowywania żywności z dłuższa datą ważności, które nie wymagają chłodzenia idealne są systemy typu tandem lub wysuwane cargo. Pozwalają uporządkować w jednym miejscu wszystkie produkty, które dodatkowo są dobrze widoczne, a dostęp do nich jest łatwy. Otwarte półki pozwalają szybko zorientować się, który z produktów się kończy i czy należy dopisać go do listy najbliższych zakupów.
Poznaj bliżej współczesne rozwiązania pełniące rolę spiżarni w kuchni
Tego typu szafy powinny być ulokowane w pobliżu blatu kuchennego, czyli strefy przygotowania, która zazwyczaj znajduje się z lewej lub prawej strony zlewu kuchennego. Tak zachowana ergonomia w kuchni pozwala na płynne poruszanie się podczas gotowania i precyzyjne sięganie po niezbędne produkty. W tradycyjnych spiżarniach, których półki nie są wysuwane, pomysłem na zoptymalizowanie przechowywania było układanie żywności wedle jej daty przydatności do spożycia. Ta z dłuższa datą lokowana była w głębi spiżarni, a produkty z krótkim terminem znajdowały się bliżej, tak by można było łatwo po nie sięgnąć. Obecne rozwiązania nie wymagają tego typu zarządzania zapasami. Otwarte, wysuwane, niejednokrotnie obrotowe półki, pozwalają efektywnie kontrolować stan zgromadzonych produktów suchych i własnych przetworów.