2020-05-08

Funkcjonalna kuchnia. Przechowywanie i organizacja szafek kuchennych

Można wyróżnić pięć obszarów: strefa zapasów, strefa przechowywania, strefa zmywania, strefa przygotowania oraz gotowania i pieczenia. Pokrótce przyjrzymy się każdej z nich, a następnie skupimy się na strefie przechowywania i strefie zapasów.

Strefa zapasów w funkcjonalnej kuchni na wymiar.

Pamiętajmy, że zapasy czyli żywność, można ogólnie podzielić ta takie, które mają długie terminy przydatności do spożycia i można je przechowywać w temperaturze pokojowej oraz takie, które szybko tracą świeżość i istnieje konieczność przechowywania ich w lodówce.  Dość istotnymi produktami, o których czasami zapominamy, a  które zabierają dużo miejsca są butelkowane napoje. Systematycznie rośnie w nas świadomość dotycząca zachowań proekologicznych. Świadomie rezygnujemy z kupowania napojów w plastikowych butelkach na rzecz tych w szklanych butelkach zwrotnych. Warto pomyśleć o miejscu w kuchni, w którym zmieściłaby się skrzynka z napojami. Także wino wymaga miejsca. Można je przechowywać na specjalnych półkach, ale można także w dedykowanych chłodziarkach do wina.
Reasumując: w strefie zapasów powinna się znaleźć chłodziarka, zamrażarka, chłodziarka na wino (opcjonalnie), spiżarnia np. w postaci wysokiej szafy cargo.

Strefa przechowywania. Ta strefa w kuchni powinna pomieścić wszelkie naczynia i sztućce. Szerzej omówimy ją w dalszej części.

Strefa zmywania to przede wszystkim zlewozmywak z baterią i zmywarka, a także młynek do odpadów (opcjonalnie), szafka pod zlewozmywak najczęściej z sortownikiem na śmieci. Dodatkowo należy uwzględnić szufladę na środki czystości, ściereczki i gąbki.
 

Funkcjonalna kuchnia na wymiar i jej strefa przygotowania.
Jednym z najważniejszych aspektów funkcjonalnej kuchni jest odpowiednia ilość blatu roboczego. Wygodny główny blat powinien mieć przynajmniej 90 cm szerokości. Do tej strefy zaliczamy też miejsce na sztućce robocze (szuflada), na przyprawy, a także wszelkie drobne AGD jak miksery, blendery i inne.
Strefa gotowania i pieczenia powinna mieścić w sobie płytę, okap kuchenny, piekarnik, inne urządzenia, które preferujemy np. piekarnik parowy, kuchenka mikrofalowa itp. Dodatkowo powinniśmy przewidzieć miejsce na blachy, ruszty, formy do pieczenia, naczynia żaroodporne, garnki i patelnie. Miłośnicy tradycyjnych książek kucharskich muszą także zaplanować schowek na ulubione publikacje.

Jeśli dysponujemy odpowiednio dużą przestrzenią kuchenną, można dodać jeszcze jedną strefę- jadalnianą. Powinna ona mieścić stół i krzesła, naczynia stołowe, sztućce. W tej strefie może się też znaleźć barek na alkohole i kredens z miejscem np. na bieliznę stołową.

Funkcjonalna kuchnia na wymiar
Funkcjonalna kuchnia. Przechowywanie i organizacja szafek kuchennych

Reasumując- funkcjonalna kuchnia to taka, w której można uniknąć zbędnego pokonywania drogi. Zapasy powinny być umiejscowione w centralnym miejscu kuchni, a dostęp do nich łatwy. Naczynia i sztućce poukładane blisko siebie i najlepiej obok strefy zmywania, żeby można było szybko poukładać czyste naczynia. W strefie przygotowania kluczowy jest blat, a jego umiejscowienie najkorzystniejsze będzie między płytą a zlewozmywakiem.

Warto wspomnieć jeszcze o takim aspekcie funkcjonalnej kuchni jak ergonomia poziomów. Rzeczy najczęściej używane powinny być ustawione na najłatwiej dostępnych poziomach, a te rzadziej potrzebne wyżej w szafkach górnych lub w dolnych szufladach.

Wróćmy do stref, które najbardziej nas interesują w temacie organizacji szafek kuchennych: strefa przechowywania i zapasów. Zamawiając meble na wymiar koniecznie trzeba przeanalizować ilość domowników, ilość naczyń, które posiadamy, a także drobnego sprzętu AGD, który jest najbardziej problematyczny w przechowywaniu z uwagi na nietypowe kształty i czasami duże wymiary. Zastanówmy się też jak często robimy zakupy, czy jest konieczność robienia dużej ilości zapasów żywności długoterminowej. To wszystko pomoże zoptymalizować organizację szafek kuchennych.

Nie trzeba chyba nikogo przekonywać do tego, że sprzymierzeńcem funkcjonalnej kuchni są  szuflady i systemy typu cargo. Dzięki ich pełnemu wysuwowi mamy wgląd w całość zapasów, również tych , które umieszczone są z tyłu.  Możemy szybko ocenić stan zapasów i trudniej nam coś przeoczyć. Nie marnujemy jedzenia, któremu skończył się okres przydatności do spożycia, a które utknęło gdzieś w głębi szafki. Szuflady ułatwiają nam też wyjmowanie naczyń i zapasów.

Firma Halupczok oferuje wiele nowoczesnych rozwiązań  w temacie przechowywania naczyń, sztućców i zapasów, na czele z opatentowanym systemem regulacji wysokości umieszczenia szuflad. W uproszczeniu wygląda to tak, że po bokach korpusu wysokiej szafy- spiżarni mamy specjalnie wyprofilowane pasy wytrzymałego kompozytu, które co kilka centymetrów posiadają wpusty. Mamy możliwość przesunięcia w górę i w dół całej szuflady wraz z prowadnicą. Pozwala nam to zmieniać jej położenie w szafie w zależności od wielkości przechowywanych w szufladzie produktów czy naczyń. Poza tym dostępny jest cały szereg rozwiązań do szuflad projektowanych indywidualnie np. można samemu zaprojektować rozmieszczenie i wielkość przegród w szufladach na sztućce. W galerii zdjęć kuchni zaprezentowano także szuflady z bokami i frontem szklanym oraz inne rozwiązania, aby przechowywanie w kuchni było ergonomiczne, a praca była przyjemnością.


 

Rzemieślnicza pasja tworzenia doskonalona od 15 lat

Kuchnia na wymiar biała

Salony

Zapraszamy do kontaktu. Nasze salony meblowe czekają na Ciebie!

Nasz zespół konsultantów i doradców pomoże w podjęciu decyzji, by Twoje wymarzone wnętrze przybrało realnych kształtów. Skontaktuj się z nami w dogodny dla Ciebie sposób:
tel./fax: +48 77 465 14 76
mail: biuro@meble-halupczok.pl

zobacz wszystkie

Porozmawiaj z ekspertem email email
Zadzwoń do naszego projektanta
Tel.: +48 735 200 750

 
Przetwarzanie danych osobowych
Copyright © Halupczok
Projekt i wykonanie: commplace.pl